Krowa w kinie Nowa podstawa programowa z pomocą biblioteki szkolnej Wszystko gra. Wybór materiałów repertuarowych Biblioteki w Szkole Vademecum nauczyciela bibliotekarza Na szlaku edukacji czytelniczej i medialnej w szkołach ponadgimnazjalnych Zbiory specjalne-nieksiążkowe w bibliotekach. Poradnik metodyczny
kwalifikacje do pracy w bibliotece - prośba do Jacko
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne
Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zagubiona :(
Gość

PostWysłany: Sro Mar 11, 2009 23:45 pm    Temat postu: kwalifikacje do pracy w bibliotece - prośba do Jacko Odpowiedz z cytatem

Proszę wytłumaczcie mi dlaczego jest tak: moje studia wyższe mam do 1-3 w SP, podyplomowo skończyłam informatykę, doradztwo zawodowe i bibliotekoznastwo, i teraz: w gimnazjum np. mogę pracować jako n-l informatyki :D , ale jako n-l bibliotekarz już nie :( ! Czy to jest jakieś wyróżnienie, czy wręcz przeciwnie. Proszę pomóżcie zrozumieć.
Powrót do góry
Maria

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 0:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Możesz pracować w każdej szkole jako bibliotekarz, doradca zawodowy i jako informatyk w SP i gimnazjum oraz tech. informacyjna w ponadgimnazjalnych nie wiem czy możesz uczyć informatyki w ponadgimnazjalnych to zalezy jaka podyplomówka.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Gość

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 7:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Obecnie jestem na wychowawczym, ale przechodząc na macierzyński (wcześniej) nowa dyrektor (zmieniła się chwilę przed urodzeniem przeze mnie dziecka) poprosiła mnie na rozmowę i zakomunikowała mi, że niestety, ale nie mogę pracować w bibliotece gimnazjum (bo tam właśnie pracuję), ponieważ muszę posiadć wykształcenie na poziomie wymaganym do zajmowania stanowiska w danym typie szkoły, a przecież wyższe to edukacja wczesnoszkolna Sad
Mario, (lub inni) czy możesz mi wytłumaczyć w jaki sposób udokumentować, że jednak mogłabym pracować w gimnazjum.
Ala
Powrót do góry
beaa

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 8:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Było już o tym:
http://www.bibliotekawszkole.pl/forum/viewtopic.php?t=1018&highlight=kwalifikacje
Jest tam też link do forum dyrektorów.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gość

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 9:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki, za linki
Wiem co jest zapisane w rozporządzeniu o kwalifikacjach, ale jak mam się bronić przed dyrekcją? tam są posty osób z innym wykształceniem wyższym. Chodzi mi o pomoc w moim konkretnym przypadku. Dzięki
Powrót do góry
halinah

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 11:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat z rozporządzenia o kwalifikacjach nauczycieli bibliotekarzy:

1) ukończyła wymagane do danego typu szkoły odpowiednio studia magisterskie lub wyższe zawodowe w zakresie bibliotekoznawstwa i posiada przygotowanie pedagogiczne lub

2) ma kwalifikacje wymagane do zajmowania stanowiska nauczyciela w danym typie szkoły lub rodzaju placówki, a ponadto ukończyła studia podyplomowe lub kurs kwalifikacyjny z zakresu bibliotekoznawstwa albo legitymuje się dyplomem ukończenia pomaturalnego studium bibliotekarskiego.

Ciebie dotyczy pkt. 2 – po ukończonych studiach mgr NIE MASZ kwalifikacji do pracy w gimnazjum czy w szkole ponadgimnazjalnej. Dodatkowo ukończone studia podyplomowe nie dają więc niestety kwalifikacji do pracy w bibliotece tych typów szkół.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
zagubiona :)
Gość

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 11:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. Czyli jeśli dobrze rozumiem, żeby móc pracować w gimnazjum musiałabym teraz skończyć inne studia licencjackie lub magisterskie, które dałyby mi uprawnienia?
2. Nasuwa się drugie pytanie: w czym lepsi czy też gorsi są nauczyciele bibliotekarze, że nie mogą pracować np. w gimnazjum. Gdybym ukończyła np. polonistykę czy biologię podyplomowo to mogłabym pracować w gim. ale po bibliotekoznastwie już nie. Gdzie tkwi ten szczegół, bo naprawdę nie rozumiem! Na podyplomowych uczymy się przecież nowego kierunku, obojętnie czy to bibliotekoznastwo czy np. informatyka.
dziękuję za pomoc
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 13:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jedyne co Ci pozostaje to skończyć licencjat z bibliotekoznawstwa, zapewne uznają Ci część przedmiotów z podyplomówki.Dla mnie przepisy zatrudniania bibliotekarzy są paranoiczne, szczególnie kursy kwalifikacyjne.
Powrót do góry
Maria

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 14:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja pozostaję przy swoim zdaniu i proszę Jacko o opinię w tej sprawie. Moim zdaniem ukończenie studiów podyplomowych z bibliotekoznawstwa daje kwalifikacje do pracy w bibliotekach szkolnych wszystkich typów.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
xandre

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 14:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maria napisał:
Ja pozostaję przy swoim zdaniu i proszę Jacko o opinię w tej sprawie. Moim zdaniem ukończenie studiów podyplomowych z bibliotekoznawstwa daje kwalifikacje do pracy w bibliotekach szkolnych wszystkich typów.

Moim zdaniem też.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Maria

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 14:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU
z dnia 10 września 2002 r.
w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli
(Dz. U. Nr 155, poz. 1288 oraz z 2004 r. Nr 122, poz. 1290)
ogłoszono dnia 23 września 2002 r.
obowiązuje od dnia 8 października 2002 r.

§ 2. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w:
- zakładach kształcenia nauczycieli,
- placówkach doskonalenia nauczycieli,
- poradniach psychologiczno-pedagogicznych, w tym specjalistycznych,
- bibliotekach pedagogicznych,
- wojewódzkich ośrodkach politechnicznych,
- szkołach pomaturalnych,
- szkołach policealnych,
- szkołach średnich ogólnokształcących,
- szkołach średnich zawodowych,
- liceach ogólnokształcących, liceach profilowanych, technikach i szkołach policealnych, o których mowa w art. 9 ust. 1 pkt 3 lit. b-g ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, zwanej dalej "ustawą",
posiada osoba, która legitymuje się dyplomem ukończenia:
1) studiów magisterskich na kierunku zgodnym lub zbliżonym z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne lub
2) studiów magisterskich w specjalności zgodnej lub zbliżonej z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne albo
3) studiów magisterskich na kierunku innym niż nauczany przedmiot lub rodzaj prowadzonych zajęć, która ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne i ukończyła studia podyplomowe z zakresu nauczanego przedmiotu lub rodzaju prowadzonych zajęć.

§ 3. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w gimnazjach posiada osoba, która:
1) ma kwalifikacje określone w § 2 ust. 1 lub
2) legitymuje się dyplomem ukończenia studiów wyższych zawodowych na kierunku (specjalności) zgodnym lub zbliżonym z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne albo
3) legitymuje się dyplomem ukończenia studiów magisterskich na kierunku innym niż nauczany przedmiot lub rodzaj prowadzonych zajęć albo dyplomem ukończenia studiów wyższych zawodowych na kierunku (specjalności) innym niż nauczany przedmiot lub rodzaj prowadzonych zajęć, która ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne i ukończyła studia podyplomowe lub kurs kwalifikacyjny z zakresu nauczanego przedmiotu lub rodzaju prowadzonych zajęć.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 17:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niby tak jest jak piszesz Mario, ale właśnie dla np. informatyki którą skończyłam, a kwalifikacja dla nauczyciela bibliotekarza są opisane osobno:
"§ 15. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela-bibliotekarza, z wyjątkiem bibliotek pedagogicznych, posiada osoba, która:
1) ukończyła wymagane do danego typu szkoły odpowiednio studia magisterskie lub wyższe zawodowe w zakresie bibliotekoznawstwa i posiada przygotowanie pedagogiczne lub
2) ma kwalifikacje wymagane do zajmowania stanowiska nauczyciela w danym typie szkoły lub rodzaju placówki, a ponadto ukończyła studia podyplomowe lub kurs kwalifikacyjny z zakresu bibliotekoznawstwa albo legitymuje się dyplomem ukończenia pomaturalnego studium bibliotekarskiego."
Łudziłam się, że podyplomówka z informatyki daje mi kwalifikacje do gimnazjum, bo jeśli kwalifikacje mogą dawać tylko studia wyższe, to chyba "pies pogrzebany" Sad
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 17:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Studiując wyższe wczesnoszkolne nigdy nie myślałam, że będą mnie jakoś ograniczać, a wychodzi , że tak jest. Sad Gdybym wybrała pedagogikę społeczną wszystlko byłoby prostrze.
Wychodzi na to, że poszkodowani są nauczyciele szkół podstawowych, bo z podyplomówką bibliotekarską nie mogą pójść dalej. Sad
Bardzo lubię w swojej bibliotece Very Happy i strasznie szkoda mi ją stracić Sad
A nie wiem czy mam siły na kolejne studia.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 17:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zabrakło słowa: pracować
przepraszam
Powrót do góry
Maria

PostWysłany: Czw Mar 12, 2009 20:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie przeczytaj sobie paragrafy powyżej i odpowiedz na pytanie czy masz kwalifikacje aby być nauczycielem w gimnazjum, wg mnie zgodnie z
§ 3 pkt 3 tak, a teraz odnieś się do § 15 pkt 2 i zgodnie z tym też tak.
Zanim zaczniesz kolejne studia i opowieści, że Twoje kwalifikacje ograniczają podjęcie pracy przez Ciebie w bibliotece, proponuję zasięgnąć porady w dziale prawnym np. Głosu Nauczycielskiego.
Tak jak pisałam wcześniej wątpliwości można mieć co do nauki informatyki, ponieważ ukończenie podyplomówki daje kwalifikacje do nauki technologii informacyjnej, a już nie koniecznie informatyki - przynajmniej w ponadgimnazjalnych.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach