Krowa w kinie Nowa podstawa programowa z pomocą biblioteki szkolnej Wszystko gra. Wybór materiałów repertuarowych Biblioteki w Szkole Vademecum nauczyciela bibliotekarza Na szlaku edukacji czytelniczej i medialnej w szkołach ponadgimnazjalnych Zbiory specjalne-nieksiążkowe w bibliotekach. Poradnik metodyczny
Pytanie w związku z zakupem nowosci do biblioteki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne
Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kejti

PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 10:30 am    Temat postu: Pytanie w związku z zakupem nowosci do biblioteki Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich!!!Mam pytanie w związku z zakupem nowości do biblioteki w szkole średniej.Zdania są podzielone w tej sprawie, proszę o pomoc specjalistów:co jest poczytne w szkole średniej?czym można zainteresować młodzież w tym wieku?i czy np. ksiązki, które zdobyły nagrodę w kategorii Literackiej Nagrody Nice 2008 są odpowiednią literaturą?z góry dziękuję za pomoc... Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
beata2k

PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 10:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Książki pretendujące do nagrody Nike aczkolwiek wartościowe nie są literaturą popularną. Należą do gatunku nazwałabym ambitnych, bardzo przydatne dla licealistów zdających maturę rozszerzoną z języka polskiego. Jeżeli o taką literaturę ci chodzi to polecam.
Zajrzyj na portal księgarski: http://ksiazka.net.pl/,
Mysior
Gość

PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 11:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Autorzy "poczytni" u mnie (technikum):

- dziewczyny: Terakowska, Budzyńska (seria "Ala Makota"), Fox, Siesicka, Chmielewska, E. E. Schmitt, N. Sparks, książki o narkomanach ("Pamiętnik narkomanki", "My, dzieci z dworca Zoo"), książki o tematyce "z życia wziętej" ("Spalona żywcem", "Kwiat pustyni" itp.)
- panowie: Pilipiuk, Pilipiuk, Pilipiuk Smile, Ćwiek, Sapkowski... - zdecydowanie fantastyka, poza tym książki o tematyce piłkarskiej

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam Smile
Powrót do góry
Maria

PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 11:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie chęć do czytania czegoś spoza lektur zdecydowanie spada, ale są i tacy, którzy systematycznie i dużo czytają najchętniej: Coelho, Gaarder, Fox, Ostrowicką, Hassenmüller, Rosiek. Ostatni hit to oczywiście Meyer czyli Zmierzch i kontynuacja. Generalnie tematyka filozoficzno-egzystencjonalna, problemy rówieśników, czasami poezja, Zdarzają się też czytelnicy, którzy pytają o Kapuścińskiego, Suskinda, Marqueza, Eco, Łysiaka, Masłowską.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kejti

PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 11:12 am    Temat postu: Podziekowania Odpowiedz z cytatem

dziękuję serdecznie wszytskim super forum bedę od dziś częstym bywalcem
Powrót do góry
Badas

PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 12:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja dokonywałam zakupu w ubiegłym tygodniu dla mojej młodzieży.
I tak na podstawie ankiet i wywiadów zakupiła książki:
Ewy Nowak, Cobena. Erica Emmanuela Schmitta, Lurlene McDaniel, Coelho, Terakowskiej. Polecam Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Nina

PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 14:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o fantastykę, przewodnikiem mogą być strony Nagrody im. Janusza A. Zajdla:

http://zajdel.fandom.art.pl/laureaci.html
http://zajdel.fandom.art.pl/nominacje_200x.html

Nagroda jest o tyle ciekawa, że jest przyznawana przez fanów fantastyki (głównie młodzież) na corocznym największym ogólnopolskim konwencie Polcon. Zwycięskie utwory nie są więc manifestacją gustów i przekonań jakichś szacownych gremiów Które Wiedzą Lepiej, ale wyrazem gustów czytelniczych.

Pozdrawiam, Nina
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Maria

PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 18:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapomniałam o fantastyce, też jest małe grono wielbicieli, pytają o Zajdla, Sapkowskiego,Kossakowską
Powrót do góry
Basia

PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 22:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie popularnością się cieszy jeszcze cała seria Nasza Biblioteka z Ossolineum
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
xandre

PostWysłany: Wto Sty 26, 2010 12:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dużą popularnością cieszą się u mnie ostatnio w bibliotece książki o tematyce związanej z II wojną światową. Mam tylko 5 tytułów, ale ciągle wypożyczone ( "Walizka Hany", "Kamienie na szaniec", "Dzienniki Anny Frank", "Złodziejka książek" i "Wspomnienia wojenne" - Lanckorońskiej). Bardzo mnie to cieszy, że ten temat powraca (na świetlicy maluchy ostatnio bawiły się w 4 pancernych Wink).
Czy możecie polecić mi coś jeszcze z tej dziedziny, pisane dość przyswajalnym językiem dla dzieci i młodzieży?
Powrót do góry
Tara

PostWysłany: Wto Sty 26, 2010 22:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam książki dla młodzieży Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk - bardzo chwalone u mnie przez dziewczyny, idzie też fantastyka - ostatnio renesans przeżywa Sapkowski i Pratchett - seria "Świat dysku". Świetna książka "Lekcja tańca" - Katarzyny Krenz. Czytają też książki Marcina Ciszewskiego - "www1939.com.pl " i www19444.waw.pl". U mnie tez popularne są książki opowiadające o Holocauście - dwie świetne nowości - Edelmana - "I była miłość w gettcie" i Adiny Szwjgier-Blady "I nic więcej nie pamiętam". Ciągle też jeszcze Coehlo i pojedyncze "perełki" - Lem Eco, Nabokowv.
xandre

PostWysłany: Sro Sty 27, 2010 8:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Tara. Już wciągnęłam Twoje propozycje na listę planowanych zakupów. Książkę Ciszewskiego mam, bardzo przypadła do gustu nauczycielom Very Happy
Powrót do góry
Elka75

PostWysłany: Sro Sty 27, 2010 9:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Jeśli chodzi o najbardziej poczytne książki wśród uczniów szkoły ponadgimnazjalnej to polecam przede wszystkim książki dotyczące narkomanii (Onichimowska, Burgess, Rosiek) - bardzo wielu uczniów czyta u nas książki wymienionych autorów. Oprócz tego dużą poczytnością cieszą się u nas książki E. Nowak, M. Szwaja, J. Frey, H. Hassenmuller, K. Siesickiej, D. Terakowskiej. Uczennice pożyczają też literaturę poruszające temat anoreksji czy bulimii np. "Dziennik bulimiczki".
Jeśli chodzi o chłopców to generalnie czytają fantastykę.
IwonaS
Gość

PostWysłany: Wto Lut 02, 2010 9:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poczwarka D.Terakowska oraz jej Tam gdzie spadają Anioły
Chuda J. Fathallah
Oskar i pani Róża E.E. Schmitt
Hera moja miłość A.Onichimowska
W ciemności J.Frey
My, dzieci z dworca zoo

pozdrawaiam
Powrót do góry
iwonKa

PostWysłany: Sro Lut 03, 2010 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co polecicie do biblioteki sz. podstawowej (dla kl. 5-6)?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach