|
|
| Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
gość666 Gość
|
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 11:44 am Temat postu: inwentaryzacja |
|
|
| mam do stycznia zrobić inwentaryzacje w bibliotece i nie wiem na czym to polega i od czego mam się zabrać proszę o pomoc dz. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fiori
|
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 11:54 am Temat postu: |
|
|
Inwentaryzację czy skontrum? Bo to dwie różne rzeczy.
Inwentaryzacja to sprawdzanie wyposażenia, skontrum to sprawdzanie stanu księgozbioru. Z tym drugim do stycznie możesz nie dac rady.
Temat był wielokrotnie poruszany na forum, proponuję w wyszukiwarkę wpisac "inwentaryzacja" lub"skontrum". Pojawi się kilkanaście wątków, w których znajdziesz szczegółowe informacje i linki do przydatnych www. _________________ moja praca
moje hobby |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gość666 Gość
|
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 12:09 pm Temat postu: inwentaryzacja |
|
|
| chodzi o inwentaryzacje? a w którym miejscu znajduje się ta wyszukiwarka bo niemogę znaleźć |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maria
Dołączył: 12 Kwi 2006 Posty: 1569 Skąd: Złotów, woj. wielkopolskie
|
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 12:23 pm Temat postu: |
|
|
| Wyszukiwarka jest pod nazwa Forum zaraz za FAQ, ale znajdziesz raczej o skontrum, ponieważ inwentaryzacją zajmuje się administracja szkoły. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gość666 Gość
|
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 12:28 pm Temat postu: inewntaryzacja |
|
|
| już przejrzałam i jest o skontrum a mi chodzi o inwentaryzacje. Na czym to polega jak się za to zabrać. Z góry dz. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ciula
Dołączył: 26 Kwi 2006 Posty: 120 Skąd: mazowieckie - gimnazjum
|
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 12:30 pm Temat postu: |
|
|
| u mnie to wygląda tak: spisuję liczbę stolików, krzesełek, biurek pod komputer, regałów, szafek, itp i to zanoszę do sekretariatu, a tam coś dalej z tym robią... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fiori
|
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 12:57 pm Temat postu: |
|
|
A ja dostaję gotową kartkę w wykazem sprzętów, które powinny być w bibliotece. Odhaczam co jest i odnoszę kartkę do sekretariatu.
Jeżeli nie dostaniesz takiego wykazu, zapisz tylko te sprzęty, które mają numer ewidencyjny. Jeżeli masz w bibliotece własnoręcznie przytargane z domu krzesło i podasz je w wykazie, istnieje ryzyko, że zostanie dopisane do majątku szkoły. Gdy kiedyś będziesz chciała je zabrać z powrotem, będziesz musiała się z tego tłumaczyc  _________________ moja praca
moje hobby |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Karolina
|
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 19:55 pm Temat postu: |
|
|
Upewnij się czy chodzi o inwenatryzację czy o skontrum i sama wytłumacz róznicę dyrekcji lub księgowości. Jak "przyszłam" do szkoły tez miałam zrobić inwentaryzację - a chodziło o skontrum. U mnie tak juz się utarło taka nazwa zwyczajowa - skontrum w bibliotece to inwentaryzacja jak wszędzie, nawet na drzwiach miałam taka karte powieszoną  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 20:35 pm Temat postu: |
|
|
| jedni nazywaja to po staremu inwentaryzacja, nowoczesniej nazywa sie scontrum - |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jacko
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 9:45 am Temat postu: |
|
|
| Karolina napisał: | Upewnij się czy chodzi o inwenatryzację czy o skontrum i sama wytłumacz róznicę dyrekcji lub księgowości. Jak "przyszłam" do szkoły tez miałam zrobić inwentaryzację - a chodziło o skontrum. U mnie tak juz się utarło taka nazwa zwyczajowa - skontrum w bibliotece to inwentaryzacja jak wszędzie, nawet na drzwiach miałam taka karte powieszoną  |
Warto jednak pamiętać, że skontrum nie jest inwentaryzacją w rozumieniu przepisów ustawy o rachunkowości.
| Cytat: | | Na podstawie art. 4 ust. 3 ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości, rachunkowość jednostki obejmuje okresowe ustalanie lub sprawdzanie drogą inwentaryzacji rzeczywistego stanu aktywów i pasywów. Inwentaryzacja w rozumieniu ustawy o rachunkowości obejmuje zatem "zasoby majątkowe" jednostki. Przepis art. 26 ust. 3 ustawy o rachunkowości określa terminy i częstotliwość inwentaryzacji odnoszącej się do składników aktywów, papierów wartościowych, produktów w toku produkcji oraz materiałów, towarów i produktów gotowych; zapasów materiałów, towarów, produktów gotowych i półproduktów; środków trwałych oraz maszyn i urządzeń wchodzących w skład środków trwałych w budowie; zapasów towarów i materiałów (opakowań); zapasów drewna (w jednostkach prowadzących gospodarkę leśną). Uwzględniając, że w myśl ustawy o bibliotekach, biblioteki i ich zbiory stanowią dobro narodowe oraz służą zachowaniu dziedzictwa narodowego budziłoby wątpliwości traktowanie "inwentaryzacji" zbiorów biblioteki jako inwentaryzacji zasobów majątkowych w rozumieniu ustawy o rachunkowości. |
No i nie zapominać o fakcie, że skontrum w rozumieniu rozporządzenia Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 29 pażdziernika 2008 r. w sprawie zasad ewidencji materiałów bibliotecznych (Dz. U. Nr 95, poz. 1283) nie dotyczy bibliotek szkolnych.
Zatem biorąc pod uwagę, że biblioteka szkolna stanowi część szkoły i do bibliotek szkolnych nie stosuje się przepisów rozporządzenia Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 29 października 2008 r. w sprawie zasad ewidencji materiałów bibliotecznych, adresowanych do bibliotek publicznych, oraz po drugie, że bezprzedmiotowe jest traktowanie "inwentaryzacji" zbiorów biblioteki jako inwentaryzacji zasobów majątkowych w rozumieniu ustawy o rachunkowości - należy wnioskować, że częstotliwość i terminy przeprowadzania skontrum w bibliotece szkolnej (tj. kontroli mającej na celu ustalenie braków w księgozbiorze w następstwie porównania zapisów inwentarzowych ze stanem faktycznym materiałów) jest sprawą wewnętrzną szkoły i organu prowadzącego szkołę co powinien to określać regulamin biblioteki szkolnej. W regulaminie powinno być zawarte co ile lat się to skontrum robi i w jaki sposób i nie ma to żadnego związku z inwentaryzacją majątku szkoły a jedynie ma uporządkować wewnętrznie stan materiałów w bibliotece. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Karolina
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 11:04 am Temat postu: |
|
|
o... i znowu dowiedziałam sie czegoś nowego Dziękuję Jacko za tak wyczerpujące poparcie aktu prawnego komentarzem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maria
Dołączył: 12 Kwi 2006 Posty: 1569 Skąd: Złotów, woj. wielkopolskie
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 12:55 pm Temat postu: |
|
|
Oczywiście zgadzam się z Jacko co do skontrum i mocy rozporządzenia. Problem w tym, że owe rozporządzenie mówi tez o ewidencji różnego typu dokumentów oraz innych znacznie ważniejszych sprawach, a tu moim zdaniem nie może być ani dowolności ani rozbieżności. W związku z brakiem stosownych zapisów odnośnie bibliotek szkolnych, stosuje w praktyce powyższe rozporządzenie.
Swoja drogą warto byłoby, aby biblioteki szkolne do ogólnokrajowej sieci bibliotecznej należały.
A na marginesie dodam, że u nas kontrola RIO m.in. sprawdzała częstotliwość przeprowadzania skontrum wg rzeczonego rozporządzenia.
Ostatnio zmieniony przez Maria dnia Wto Gru 09, 2008 13:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kate
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 12:58 pm Temat postu: |
|
|
| Jacko napisał: |
No i nie zapominać o fakcie, że skontrum w rozumieniu rozporządzenia Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 29 pażdziernika 2008 r. w sprawie zasad ewidencji materiałów bibliotecznych (Dz. U. Nr 95, poz. 1283) nie dotyczy bibliotek szkolnych.
Zatem biorąc pod uwagę, że biblioteka szkolna stanowi część szkoły i do bibliotek szkolnych nie stosuje się przepisów rozporządzenia Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 29 października 2008 r. w sprawie zasad ewidencji materiałów bibliotecznych, adresowanych do bibliotek publicznych |
Raczej się nie zgodzę z Tobą Jacko. Uważam, że jak najbardziej dotyczy. W rozporządzeniu nie pisze nigdzie jednoznacznie, że dotyczy ono bibliotek wyłącznie publicznych. Na jakiej podstawie prawnej w takim razie dziewczyny u ciebie przeprowadzają skontrum i wg.jakich zasad? Jaką podstawę prawną podajesz na zarządzeniu (Twoim) o przeprowadzeniu skontrum w bibliotece?
Pytam z ciekawości  _________________ Pozdrawiam serdecznie
Kate
ZAPRASZAM: http://bibliotekazso4.republika.pl/index.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jacko
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 13:04 pm Temat postu: |
|
|
| Maria napisał: | | Swoja drogą warto byłoby, aby biblioteki szkolne do ogólnokrajowej sieci bibliotecznej należały. |
Jasne, że można i nawet trzeba się posiłkować rozporządzeniem ale nie wiem czy warto by biblioteki szkolne należały do ogólnokrajowej sieci bibliotecznej bo wtedy trzeba wykonywać wszystkie czynności tak jak opisano w rozporządzeniu a to nie jest konieczne w bibliotece szkolnej i chyba szkoda dokładac sobie dodatkowych czynności, których i tak przeciez nie brakuje.
Co tracicie nie bedąc w ogólnokrajowej sieci bibliotecznej?
| Kate napisał: | Raczej się nie zgodzę z Tobą Jacko. Uważam, że jak najbardziej dotyczy. W rozporządzeniu nie pisze nigdzie jednoznacznie, że dotyczy ono bibliotek wyłącznie publicznych. Na jakiej podstawie prawnej w takim razie dziewczyny u ciebie przeprowadzają skontrum i wg.jakich zasad? Jaką podstawę prawną podajesz na zarządzeniu (Twoim) o przeprowadzeniu skontrum w bibliotece?
Pytam z ciekawości  |
obawiam się, ze nie masz racji Kate
Status prawny bibliotek reguluje ustawa z dnia 27 czerwca 1997 r. o bibliotekach (Dz. U. Nr 85, poz. 539 z późn. zm.). Zgodnie z art. 22 ustawy o bibliotekach, biblioteki szkolne oraz biblioteki innych placówek systemu oświaty służą realizacji programów nauczania i wychowania, edukacji kulturalnej i informacyjnej dzieci i młodzieży oraz kształceniu i doskonaleniu nauczycieli. W tym celu w każdej szkole publicznej jest prowadzona biblioteka szkolna. Biblioteki pedagogiczne prowadzą działalność służącą potrzebom oświaty i wychowania, w tym kształcenia i doskonalenia kadry pedagogicznej. Zasady organizowania i działalności bibliotek szkolnych i pedagogicznych określają odrębne przepisy - tj. przepisy ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty. Na temat statusu bibliotek szkolnych wypowiedział się Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z dnia 28 kwietnia 2000 r. sygn. akt II SA/Wr 991/98 (OwSS 2000/4/103). W świetle tego wyroku, przepis art. 22 ustawy z 27 czerwca 1997 r. o bibliotekach w związku z art. 67 ust. 1 ustawy z 7 września 1991 r. o systemie oświaty daje podstawę do przyjęcia, że biblioteka szkolna jest pracownią szkoły, a jej organizacja i stworzenie uczniom możliwości korzystania z niej są obligatoryjne. Innymi słowy bibliotekę szkolną należałoby postrzegać jako część szkoły.
Jeżeli zaś chodzi o status prawny i organizację bibliotek publicznych, to w myśl art. 27 ustawy o bibliotekach, w celu prowadzenia jednolitej działalności bibliotecznej i informacyjnej, umożliwiającej korzystanie z materiałów bibliotecznych i innych źródeł informacji, tworzy się ogólnokrajową sieć biblioteczną. W skład sieci bibliotecznej wchodzą biblioteki publiczne ale nie szkolne, których zasadzy działania jak wyżej napisano reguluje ustawa o systemie oświaty.
A u mnie skontrum jest robione na podstawie mojego zarządzenia i oczywiście posiłkują się rozporządzeniem o ewidencji materiałów bibliotecznych 
Ostatnio zmieniony przez Jacko dnia Wto Gru 09, 2008 13:17 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kate
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 13:09 pm Temat postu: |
|
|
| Maria napisał: |
Swoja drogą warto byłoby, aby biblioteki szkolne do ogólnokrajowej sieci bibliotecznej należały. |
Należą A reguluje to Ustawa o bibliotekach  _________________ Pozdrawiam serdecznie
Kate
ZAPRASZAM: http://bibliotekazso4.republika.pl/index.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
|