Chorobowe a godziny kartowe!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne
Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gośc
Gość

PostWysłany: Sro Wrz 16, 2009 8:36 am    Temat postu: Chorobowe a godziny kartowe! Odpowiedz z cytatem

Witam!
Na RP moja dyrekcja obwieściła następującą rzecz: Otóż, jeżeli nauczyciel zachoruje i będzie miał zwolnienie od poniedziałku do piątku to nie musi tej godziny odpracowywać, natomiast jeżeli zwolnienie jest od wtorku do piątku to godzine kartową musi odracować! To chyba znowu jakaś bzdura tak jak z ilościa dzieci na tej godzinie/12 osó/ Pozdrawiam!
Powrót do góry
Badas

PostWysłany: Sro Wrz 16, 2009 8:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też to słyszałam- ale to chyba opd górnie jest.

A ilość osób jest "nie limitowana" - tyle ile przyjdzie. To my mamy dodatkową godzinę, a nie uczniowie. Oni mogą z niej skorzystać.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Gość

PostWysłany: Sro Wrz 16, 2009 9:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie w szkole też tak jest jeśli chodzi o zwolnienia lekarskie. Liczba uczniów jest dowolna. Może być nawet jeden.
Powrót do góry
Gość100
Gość

PostWysłany: Czw Wrz 17, 2009 14:16 pm    Temat postu: Chorobowe a godziny kartowe! Odpowiedz z cytatem

Witam !
Pytałam sie o tę sprawę w związkach i powiedzieli, że to jakaś kolejna BZDURA!!!!!!Nawet KUratorium nic o tym nie wie!!!!!!! Razz Razz Razz Razz
Powrót do góry
Karolina

PostWysłany: Czw Paź 01, 2009 12:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Shocked ja nie zamierzam nic odrabiać - byłam na L4 od środy do wtorku - 7 dni jakby nie patrzeć, a w kolejnym tygodniu biorę urlop okolicznościowy i tego jest 2 dni - słuchy mnie nie doszły bym musiała to odpracowywać Rolling Eyes
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Gość

PostWysłany: Czw Paź 01, 2009 16:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co zrozumiałam z wyjaśnienia na stronie MEN nie trzeba odpracować gdy ma się zwolnienie tygodniowe (dla nauczyciela oznacza to 5 dni), za ferie, wakacje i inne dni wolne od zajęć lekcyjnych. Znaczy to, że zwolnienie 4 dniowe nie zwalnia z godziny karcianej (ani też inne usprawiedliwione nieobecności w pracy). Kiedyś była dyskusja o dniach, które nie są tak naprawde wolne od pracy dla nauczyciela (ferie świąteczne). Z tych wyjaśnień wynika ze za te dni nie trzeba odpracowywać godziny karcianej. Chyba.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Paź 01, 2009 21:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Komunikat w sprawie sposobu wykonania przepisu art. 42 ust. 2 pkt 2 ustawy Karta Nauczyciela

Dodany: 24 września 2009, uaktualniony: 25 września 2009

5. Rozliczanie godzin w przypadku usprawiedliwionej nieobecności nauczyciela wynikającej z niezdolności do pracy. Wymiar zajęć ulegnie odpowiedniemu obniżeniu za każdy tydzień niezdolności nauczyciela do pracy w półrocznym okresie rozliczeniowym. W przypadku usprawiedliwionej nieobecności nauczyciela, która trwa mniej niż tydzień - z uwagi na fakt, iż nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy - za tydzień usprawiedliwionej nieobecności z powodu niezdolności do pracy trzeba rozumieć pięć dni roboczych. W rozliczeniu półrocznym należy sumować takie nieobecności i za każde pięć dni obniżać wymiar godzin.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią Paź 02, 2009 9:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobrze, czyli sprawa z chorobowym chyba sie wyjaśniła, a co z niepełnym tygodniem? Mam zajęcia w czwartki, "przepadają" w tygodniu z Wielkim Czwartkiem czy Bożym Ciałem?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach