Lekcje biblioteczne?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne
Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zohna
Gość

PostWysłany: Sro Paź 07, 2009 20:00 pm    Temat postu: Lekcje biblioteczne? Odpowiedz z cytatem

Witam. Zaczęłam pracę w gimnazjum i nie mogę trafić na zapis czy i ile lekcji ibibliotecznych powinnam przeprowadzić w ciągu roku. Czy dotyczy to tylko klas pierwszych czy rownież 2 i 3 ? Pprosze o pomoc i info. Czy tematy tych lekcji mogą być dowolne i czy należy sporządzić listę w których dniach planuję je przeprowadzić? Dziękuje bardzo.
Powrót do góry
Jacko

PostWysłany: Sro Paź 07, 2009 20:17 pm    Temat postu: Re: Lekcje biblioteczne? Odpowiedz z cytatem

nie ma NIGDZIE w prawie obowiązku prowadzenia lekcji bibliotecznych a tym bardziej ich ilości. To zależy wyłącznie od ustaleń w danej szkole
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zohna
Gość

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 10:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuję. Czy w takim razie przeprowadzacie takie lekcje ? Pomyślałam sobie, ze bede robiła lekcje biblioteczne w ramach zastępstw. Dziekuję
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 11:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.bibliotekawszkole.pl/forum/viewtopic.php?t=3179 Mr. Green
Powrót do góry
fiori

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 11:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zohna, ja właśnie tak robię. Po wielu latach walki z bezpłatynmi zastepstwami udało mi się wynegocjowac taki własnie układ. Do każdej klasy wchodzę na jedną godzinę w roku szkolnym na tzw. nagłe zastępstwo i robię zajęcia czytelnicze (quizy, zagadki, głośne czytanie, praca ze słownikami itd.). Zrobiłam sobie specjalną tabelkę, w której wpisuję datę realizacji i temat takiej lekcji. Jeżeli dyrekcja chce mnie wysłać na zastępstwo do klasy, w której już byłam, jest to wtedy normalne zastępstwo płatne. Oprócz tego często "wpraszam" się na lekcje j.polskiego, historii, gdy omawia się tematy związane z książką, historią druku, pisarzami itd. Wchodzę wtedy np. na 15 minut i uzupełniam lekcję merytorycznie, że się tak mądrze wyrazę Very Happy
Wiem, że nie ma obowiązku przeprowadzania lekcji, ale wydaje mi się, że taki kontakt z uczniami jest korzystny dla obu stron Wink
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach