Procedura sprzątania biblioteki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne
Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karo
Gość

PostWysłany: Czw Paź 29, 2009 12:25 pm    Temat postu: Procedura sprzątania biblioteki Odpowiedz z cytatem

Serdecznie witam wszystkich Forumowiczów! Jestem bibliotekarzem pracującym w gimnazjum od 6 lat i od pewnego czasu pilnie śledzę dyskusje, które toczą się na forum i postanowiłam poprosić o pomoc w pewnej sprawie (tak w myśl powiedzenia co 2 głowy to nie jedna ). Już piszę o co chodzi: otóż wczoraj poprosił mnie pan dyrektor o opracowanie procedury sprzątania biblioteki. Nie wiem zupełnie jak mam się do tego odnieść, ponieważ zawsze uważałam, że bibliotekę powinno się sprzątać tak, jak każde pomieszczenie, bez jakichś szczególnych procedur. Jednak myliłam się.. Proszę o wskazówki, jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem.
P.S. Muszę mieć także w bibliotece fartuch, maseczkę przeciwpyłową oraz rękawiczki.. Chcę zapytać czy to jet naprawdę konieczne?? Dodam, że w mojej bibliotece są nowe książki - nie jakieś stare, zakurzone i z grzybem...
Powrót do góry
Badas

PostWysłany: Czw Paź 29, 2009 12:31 pm    Temat postu: Re: Procedura sprzątania biblioteki Odpowiedz z cytatem

Karo napisał:

P.S. Muszę mieć także w bibliotece fartuch, maseczkę przeciwpyłową oraz rękawiczki.. Chcę zapytać czy to jet naprawdę konieczne?? Dodam, że w mojej bibliotece są nowe książki - nie jakieś stare, zakurzone i z grzybem...

sama sprzątasz bibliotekę Shocked Shocked Shocked

U mnie robi to pani sprzątająca w mojej obecności( najczęściej). N ie ma jakiś specjalnych maseczek.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
fiori

PostWysłany: Czw Paź 29, 2009 12:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym poprosiła pana dyrektora o procedurę sprzątania gabinetu, bo nie ma to jak dobre wzory Laughing Laughing Laughing
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Karo
Gość

PostWysłany: Czw Paź 29, 2009 15:42 pm    Temat postu: Procedura sprzątania biblioteki Odpowiedz z cytatem

Pani sprzątaczka zmywa jedynie podłogę. Resztę sprzątam sama. Bibliotekarz jest wszechstronny, więc i posprzątać sobie musi Wink
Powrót do góry
Aqa

PostWysłany: Czw Paź 29, 2009 19:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To może tylko brzmi tak.. dostojnie? Procedura. Mnie kiedyś dyrektor poprosił o rozmowę na temat sprzątania, na zasadzie porozumienia, jak zrobic by było czysto i wszyscy zadowoleni. Czyli- kiedy pani sprzątająca może wchodzić? By dzieci było najmniej wtedy, a ja w pracy. By nikomu nie przeszkadzać, a posprzątać, jak często uważam, że trzeba sprzątnąć generalnie. Dogadaliśmy sprawę spokojnie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Karo
Gość

PostWysłany: Pią Paź 30, 2009 9:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aqa napisał:
To może tylko brzmi tak.. dostojnie? Procedura. Mnie kiedyś dyrektor poprosił o rozmowę na temat sprzątania, na zasadzie porozumienia, jak zrobic by było czysto i wszyscy zadowoleni. Czyli- kiedy pani sprzątająca może wchodzić? By dzieci było najmniej wtedy, a ja w pracy. By nikomu nie przeszkadzać, a posprzątać, jak często uważam, że trzeba sprzątnąć generalnie. Dogadaliśmy sprawę spokojnie.

Tak, tak.. Ze mną pan dyrektor również spokojnie rozmawiał tylko poprosił o pisemną procedurę sprzątania biblioteki, bo podobno sanepid tego wymagał zresztą jak fartucha i maski i rękawic.. (nie uściślił tylko czy te pomocnicze rzeczy są jedynie do sprzątania czy może mam w nich pracować cały czas Laughing )
Powrót do góry
Książniczka

PostWysłany: Pią Paź 30, 2009 19:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale kino!To może już niedługo będziemy także - oczywiście w ramach zajęć - same/sami sprzątać nasze miejsca pracy???Stąd konieczność posiadania tego fartucha, rękawic i czego tam jeszcze...
kamk
Gość

PostWysłany: Pią Paź 30, 2009 22:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy takich procedur nie powinna opracować kadrowa lub inna osoba, której podlegają personel szkolny? Biblioteka to pomieszczenie szkolne, więc podlega takiej osobie. Ona powinna ustalić częstotliwość i sposób sprzątania.
Very Happy Uważaj, jeszcze cię dyrektor sprawdzi, czy masz kwalifikacje do sprzątania, zarządzanie powierzchniami płaskimitak to się chyba kiedyś mówiło. Praktykę na pewno ci zaliczą z pracy w domu. Do awansu jak znalazł.
Powrót do góry
Zuzza

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 13:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może skarzą stworzyć procedurę tworzenia procedur?
Laughing
Kilka lat temu modne były programy autorskie i potwierdzone za zgodność z oryginałem wagony papierów. Obecnie jest moda na tworzenie procedur Embarassed
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Książniczka

PostWysłany: Nie Lis 08, 2009 11:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może to jest wstęp do tzw. "nowego"?...U nas w szkole jakiś czas temu zaczęła krążyć wieść, że władze odpowiedzialne za utrzymanie szkół biorą pod uwagę ... zwolnienie woźnych, a na ich miejsce zatrudnienie firm sprzątających.Bo to dużo taniej!Firma wpadnie na 2-3 godzinki powiedzmy wieczorem, obleci szkołę i już - no a woźnym trzeba płacić za stałe etaty.Tyle, że nikt tu chyba nie bierze pod uwagę specyfiki pracy szkoły i że pani sprzątaczka musi być pod ręką przez cały dzionek...No, chyba że to nauczyciele będą sprzatać podczas zajęć, gdyby się nie daj Boże coś wydarzyło...Wszystko możliwe...
Ina 2
Gość

PostWysłany: Nie Lis 08, 2009 12:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Księżniczka !!!! u mnie od 3 ;lat jest już firma sprzątajaca szkołę i całkiem dobrze się sprawdza , przynajmniej nie widzę pań sprzątajacych podpierajacych filary , mury .... a etat woznej u mnie od lat nie istnieje ... Bibliotekę mam zawsze na glanc wysprzataną i to codziennie Razz
Powrót do góry
Książniczka

PostWysłany: Wto Lis 10, 2009 8:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy ta firma jest w szkole cały dzień?I kto sprząta , gdy wydarzy się coś nieprzewidzianego podczas lekcji lub przerwy?Zwłaszcza w podstawówkach nie wydaje mi sie to dobrym pomysłem...No i jak ( kiedy) wygląda sprzatanie biblioteki? Czy jesteś przy tym obecna, czy też obcy ludzie wchodzą tam podczas twej nieobecności?
Gość

PostWysłany: Sob Lis 14, 2009 10:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KOCHANE koleżanki po fachu!!!
Toż powyższe teksty brzmią jak scenariusz świetnego kabaretu!
No, może na bazie czarnego humoru, niemniej czytając ubawiłam się świetnie.
Gdyby ktoś potrzebował czegoś zabawnego na przedstawienie, np. na Dzień Bibliotek Szkolnych, podstawa już jest. Rekwizyty też są: maseczki, fartuch, rękawiczki...... a o obuwiu odpowiednim zapomnieli?

Tak................

Szkoda słów. Ale popieram pomysł FIORI !
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach