Krowa w kinie Nowa podstawa programowa z pomocą biblioteki szkolnej Wszystko gra. Wybór materiałów repertuarowych Biblioteki w Szkole Vademecum nauczyciela bibliotekarza Na szlaku edukacji czytelniczej i medialnej w szkołach ponadgimnazjalnych Zbiory specjalne-nieksiążkowe w bibliotekach. Poradnik metodyczny
lokalizacja biblioteki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne
Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BOBIN
Gość

PostWysłany: Pią Lis 13, 2009 19:04 pm    Temat postu: lokalizacja biblioteki Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie: jakie sa przepisy dotyczące pomieszczeń bibliotecznych?
Czy biblioteka może być usytuowana w dowolnym miejscu w szkole?Tak, nawet na poddaszu?
Powrót do góry
halinah

PostWysłany: Pią Lis 13, 2009 21:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Książki są ciężkie. Istotna jest nośność stropów, żeby biblioteka nie wylądowała piętro niżej.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Gość

PostWysłany: Sob Lis 14, 2009 10:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fakt - najważniejsze są stropy. Zasoby biblioteki to kilka ton.
Inny aspekt - biblioteka to najważniejsza klasopracowania i powinna byc "na wyciągnięcie ręki" tak dla uczniów jak i dla nauczycieli. Szkoda tylko, że nnasze kierownictwo nie chce tego faktu uznac Sad
Czasami tak się zastanawiam: kiedy dyrektorzy byli uczniami czy studentami to dla nich zasoby biblioteki były skarbem. Przecież kiedyś nie sposób było ukończyc szkołę czy zdac studia bez czytania odpowiednich książek. A teraz dyrektorzy zapomnieli czym jest biblioteka? Dlaczego degradują jej działalnośc?
Mój konkretny dyrektor uważa, że biblioteka jest niepotrzebna i jest kula u nogi szkoły. A wiem, że lubi czytac. Nie rozumiem jego sposobu postępowania.
Powrót do góry
BOBIN
Gość

PostWysłany: Sob Lis 14, 2009 12:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedź. Moja biblioteka liczy około 10 tys.woluminów. "Oddelegowanie" biblioteki na ostatnie piętro jest dla mnie niezrozumiałe. Szef wie jednak lepiej i nie liczy sie ze zdaniem RP, rodziców - kogokolwiek. Chciałabym miec jakieś konkretne podstawy do ewentualnego zakwestionowania tej decyzji - ha, ha....W łep weżmie czytelnia, bo pomieszczenie jest za małe. Bede wdzięczna za jakąkolwiek "prawną " podpowiedź. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach