| Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
BOBIN Gość
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 19:04 pm Temat postu: lokalizacja biblioteki |
|
|
Mam pytanie: jakie sa przepisy dotyczące pomieszczeń bibliotecznych?
Czy biblioteka może być usytuowana w dowolnym miejscu w szkole?Tak, nawet na poddaszu? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
halinah
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 21:09 pm Temat postu: |
|
|
| Książki są ciężkie. Istotna jest nośność stropów, żeby biblioteka nie wylądowała piętro niżej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 10:58 am Temat postu: |
|
|
Fakt - najważniejsze są stropy. Zasoby biblioteki to kilka ton.
Inny aspekt - biblioteka to najważniejsza klasopracowania i powinna byc "na wyciągnięcie ręki" tak dla uczniów jak i dla nauczycieli. Szkoda tylko, że nnasze kierownictwo nie chce tego faktu uznac
Czasami tak się zastanawiam: kiedy dyrektorzy byli uczniami czy studentami to dla nich zasoby biblioteki były skarbem. Przecież kiedyś nie sposób było ukończyc szkołę czy zdac studia bez czytania odpowiednich książek. A teraz dyrektorzy zapomnieli czym jest biblioteka? Dlaczego degradują jej działalnośc?
Mój konkretny dyrektor uważa, że biblioteka jest niepotrzebna i jest kula u nogi szkoły. A wiem, że lubi czytac. Nie rozumiem jego sposobu postępowania. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BOBIN Gość
|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 12:56 pm Temat postu: |
|
|
| Dzięki za odpowiedź. Moja biblioteka liczy około 10 tys.woluminów. "Oddelegowanie" biblioteki na ostatnie piętro jest dla mnie niezrozumiałe. Szef wie jednak lepiej i nie liczy sie ze zdaniem RP, rodziców - kogokolwiek. Chciałabym miec jakieś konkretne podstawy do ewentualnego zakwestionowania tej decyzji - ha, ha....W łep weżmie czytelnia, bo pomieszczenie jest za małe. Bede wdzięczna za jakąkolwiek "prawną " podpowiedź. Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|