pomysł na zakładki dla pierwszaków
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne
Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 11:25 am    Temat postu: pomysł na zakładki dla pierwszaków Odpowiedz z cytatem

Witam, w grudniu chciałabym przyjąć do grona czytelników biblioteki szkolnej klasy pierwsze. Z zasady dostają zakładki do książek i tutaj moje pytanie do Was, szanownie oświecone koleżanki i koledzy -macie jakieś sprawdzone patenty na ciekawe zakładki, nie jakieś tam tandety wykonane przez pracowitych szóstoklasistów?
Powrót do góry
Aqa

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moi 6 klasisci, pomagający mi w wykonywaniu zakładek, nie robią nigdy tandety. Wykorzystujemy rozmaite kolorowe obrazki. Foliujemy. Jak widzę w szkole- dzieci z kl 3 nadal ich używają, a dostali w klasie 1.
Zakładki wykonywane we współpracy z uczniami uczą wiele owych 6 klasistów, np. tego, że wykonując takie "coś" sprawią radość maluchom- co widać w trakcie imprezy obdarowywania /wyboru z koszyka zakładki jaką kto chce/.
Możesz kupić zakładki jak masz za co. Możesz ich nie dawać, a wprowadzic inną formę na tę okoliczność /przyjęcia do grona czyt./, albo tylko przeprowadzić zajęcia z przyjęciem do grona czytelników.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
bomila

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 12:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja robię sama. Mam przygotowany szablon: obrazki kolorowe, najczęściej bohaterów książkowych (oczywiście wcześniej sobie bank musiałam stworzyć i ciągle go aktualizuję). Obok umieszczam nazwiska uczniów - wtedy każdy ma własną zakładkę. Nawet jeśli zostawi w książce, to można mu ją oddać. Drukuję to na drukarce kolorowej, na kolorowym, sztywniejszym papierze. Potem laminuję, tnę i gotowe. Od lat się sprawdza. Very Happy
Powrót do góry
jadwiga_w

PostWysłany: Pią Lis 13, 2009 18:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja byłam na 13. Targach Książki w Krakowie i zakładek przywiozłam... dwie reklamówki!! Shocked Piękne, kolorowe, z tabliczką mnożenia, labiryntami, czy... "Odlotowymi Agentkami" Surprised . Mam też plany lekcji, kalendarze, plakaty.... Więc robotę mam z głowy, a przy okazji: dla bibliotekarzy było wiele darmowych książek, wystarczyło się "ujawnić" Very Happy Polecam wybrać się na Targi w przyszłuym roku!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Zielona

PostWysłany: Wto Lis 17, 2009 16:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niektóre panie ujawniały się nawet po kilka razy przy tym samym stoisku, czego byłam świadkiem, co nie robiło dobrego wrażenia na wystawcach i osobach postronnych, bo ile można.
Oczywiście jadwigo_w, wierzę, że Ty nie naciągałaś na siłę wystawców, bo niczego nam bardziej nie potrzeba, niż negatywnej opinii w środowisku wydawców i księgarzy Smile
Sama przywiozłam sobie kalendarze z Jedności, nie chciałam więcej dźwigać, bo i tak dużo na targach kupiłam (dla siebie i rodzinki:).
Powrót do góry
xandre

PostWysłany: Wto Lis 17, 2009 19:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To pewnie mamy te same kalendarze Very Happy . Ja też dość skromnie. Wzięłam kilka plakatów i co bardziej interesujące mnie katalogi z ofertą wydawnictw.
Jeśli chodzi o zakładki, poszperaj na blogach o scrapach, może Cię coś natchnie np. tu http://kartkomaniacom.blogspot.com/2009/10/zakadki-do-ksiazek.html
Ja w tym roku robiłam pierwszakom sówki z masy solnej. Pomysł ściągnęłam z fotoforum
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,1111,95542759.html
Ludzie to mają talenty Very Happy Rolling Eyes
Powrót do góry
Maria111
Gość

PostWysłany: Wto Lis 17, 2009 22:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Są też gotowe zakładki do książek: http://www.biblioteczne.pl/zakladka-ksiazek-p-58.html Laughing
Powrót do góry
io
Gość

PostWysłany: Sro Lis 18, 2009 11:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na jednej stronie zakładki umieszczam list do dziecka i rodziców(pomysł z BWSz) z drugiej strony ilustracje bohaterów literackich.
Powrót do góry
ja
Gość

PostWysłany: Sro Lis 18, 2009 19:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co mi z tych linków, jak nie ma tam sposobu wykonania zakładek.
Powrót do góry
xandre

PostWysłany: Sro Lis 18, 2009 21:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja napisał:
Co mi z tych linków, jak nie ma tam sposobu wykonania zakładek.

Nie bardzo rozumiem. Nie sądziłam, że zrobienie zakładki stanowi jakiś problem. Myślałam, że chodzi Ci o pomysł, więc podrzucam. Jest to tylko prostokąt na którym naklejasz, rysujesz, malujesz (...) co tylko chcesz, ewentualnie laminujesz, żeby były trwalsze. Z takim podejściem po prostu je kup. Rolling Eyes
Powrót do góry
bomila

PostWysłany: Czw Lis 19, 2009 11:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomysł pomysłem, ale zgodnie z nową podstawą programową pierwszaki kończą poznawać literki dopiero w kwietniu... Surprised
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Lis 19, 2009 13:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bomila napisał:
Pomysł pomysłem, ale zgodnie z nową podstawą programową pierwszaki kończą poznawać literki dopiero w kwietniu... Surprised

I co z tego. Mogą im czytać rodzice, dziadkowie, rodzeństwo..
Powrót do góry
xandre

PostWysłany: Czw Lis 19, 2009 16:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anonymous napisał:
bomila napisał:

I co z tego. Mogą im czytać rodzice, dziadkowie, rodzeństwo..

A to z tego, że dzieci przychodzą do biblioteki szkolnej po poznaniu całego alfabetu.
Powrót do góry
Maryla
Gość

PostWysłany: Czw Lis 19, 2009 17:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A dlaczego dopiero po poznaniu całego alfabetu??!! U mnie korzystają już "zerówkowicze" - przychodzą dwa razy w tygodniu całą grupą, a jak chcą częściej - przychodzą z rodzicami. I przychodzą chętnie! Czytają im rodzice, starsze rodzeństwo, babcie.
Powrót do góry
xandre

PostWysłany: Czw Lis 19, 2009 17:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maryla napisał:
A dlaczego dopiero po poznaniu całego alfabetu??!! U mnie korzystają już "zerówkowicze" - przychodzą dwa razy w tygodniu całą grupą, a jak chcą częściej - przychodzą z rodzicami. I przychodzą chętnie! Czytają im rodzice, starsze rodzeństwo, babcie.

Wiesz, wszystko zależy od dzieci. W zeszłym roku szkolnym miałam 12 zerówkowiczów, które samodzielnie czytały, w tym roku na dwie grupy ledwo składa literki troje. "Nieoficjalnie" też niektóre się zapisały z rodzicami, ale na lekcję biblioteczną dla klas pierwszych nauczycielki umawiają się ze mną kiedy przerobią alfabet. Taką tradycję zastałam przynajmniej w mojej szkole i tego się trzymam. Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Biblioteka w Szkole - Forum Ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach