| Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw Lis 05, 2009 11:25 am Temat postu: pomysł na zakładki dla pierwszaków |
|
|
| Witam, w grudniu chciałabym przyjąć do grona czytelników biblioteki szkolnej klasy pierwsze. Z zasady dostają zakładki do książek i tutaj moje pytanie do Was, szanownie oświecone koleżanki i koledzy -macie jakieś sprawdzone patenty na ciekawe zakładki, nie jakieś tam tandety wykonane przez pracowitych szóstoklasistów? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aqa
|
Wysłany: Czw Lis 05, 2009 11:51 am Temat postu: |
|
|
Moi 6 klasisci, pomagający mi w wykonywaniu zakładek, nie robią nigdy tandety. Wykorzystujemy rozmaite kolorowe obrazki. Foliujemy. Jak widzę w szkole- dzieci z kl 3 nadal ich używają, a dostali w klasie 1.
Zakładki wykonywane we współpracy z uczniami uczą wiele owych 6 klasistów, np. tego, że wykonując takie "coś" sprawią radość maluchom- co widać w trakcie imprezy obdarowywania /wyboru z koszyka zakładki jaką kto chce/.
Możesz kupić zakładki jak masz za co. Możesz ich nie dawać, a wprowadzic inną formę na tę okoliczność /przyjęcia do grona czyt./, albo tylko przeprowadzić zajęcia z przyjęciem do grona czytelników. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bomila
|
Wysłany: Czw Lis 05, 2009 12:25 pm Temat postu: |
|
|
Ja robię sama. Mam przygotowany szablon: obrazki kolorowe, najczęściej bohaterów książkowych (oczywiście wcześniej sobie bank musiałam stworzyć i ciągle go aktualizuję). Obok umieszczam nazwiska uczniów - wtedy każdy ma własną zakładkę. Nawet jeśli zostawi w książce, to można mu ją oddać. Drukuję to na drukarce kolorowej, na kolorowym, sztywniejszym papierze. Potem laminuję, tnę i gotowe. Od lat się sprawdza.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jadwiga_w
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 18:03 pm Temat postu: |
|
|
A ja byłam na 13. Targach Książki w Krakowie i zakładek przywiozłam... dwie reklamówki!! Piękne, kolorowe, z tabliczką mnożenia, labiryntami, czy... "Odlotowymi Agentkami" . Mam też plany lekcji, kalendarze, plakaty.... Więc robotę mam z głowy, a przy okazji: dla bibliotekarzy było wiele darmowych książek, wystarczyło się "ujawnić" Polecam wybrać się na Targi w przyszłuym roku!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zielona
|
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 16:05 pm Temat postu: |
|
|
Niektóre panie ujawniały się nawet po kilka razy przy tym samym stoisku, czego byłam świadkiem, co nie robiło dobrego wrażenia na wystawcach i osobach postronnych, bo ile można.
Oczywiście jadwigo_w, wierzę, że Ty nie naciągałaś na siłę wystawców, bo niczego nam bardziej nie potrzeba, niż negatywnej opinii w środowisku wydawców i księgarzy
Sama przywiozłam sobie kalendarze z Jedności, nie chciałam więcej dźwigać, bo i tak dużo na targach kupiłam (dla siebie i rodzinki:). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xandre
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maria111 Gość
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
io Gość
|
Wysłany: Sro Lis 18, 2009 11:17 am Temat postu: |
|
|
| Na jednej stronie zakładki umieszczam list do dziecka i rodziców(pomysł z BWSz) z drugiej strony ilustracje bohaterów literackich. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ja Gość
|
Wysłany: Sro Lis 18, 2009 19:49 pm Temat postu: |
|
|
| Co mi z tych linków, jak nie ma tam sposobu wykonania zakładek. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xandre
|
Wysłany: Sro Lis 18, 2009 21:45 pm Temat postu: |
|
|
| ja napisał: | | Co mi z tych linków, jak nie ma tam sposobu wykonania zakładek. |
Nie bardzo rozumiem. Nie sądziłam, że zrobienie zakładki stanowi jakiś problem. Myślałam, że chodzi Ci o pomysł, więc podrzucam. Jest to tylko prostokąt na którym naklejasz, rysujesz, malujesz (...) co tylko chcesz, ewentualnie laminujesz, żeby były trwalsze. Z takim podejściem po prostu je kup.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bomila
|
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 11:10 am Temat postu: |
|
|
Pomysł pomysłem, ale zgodnie z nową podstawą programową pierwszaki kończą poznawać literki dopiero w kwietniu...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 13:01 pm Temat postu: |
|
|
| bomila napisał: | Pomysł pomysłem, ale zgodnie z nową podstawą programową pierwszaki kończą poznawać literki dopiero w kwietniu...  |
I co z tego. Mogą im czytać rodzice, dziadkowie, rodzeństwo.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xandre
|
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 16:43 pm Temat postu: |
|
|
| Anonymous napisał: | | bomila napisał: | Pomysł pomysłem, ale zgodnie z nową podstawą programową pierwszaki kończą poznawać literki dopiero w kwietniu...  |
I co z tego. Mogą im czytać rodzice, dziadkowie, rodzeństwo.. |
A to z tego, że dzieci przychodzą do biblioteki szkolnej po poznaniu całego alfabetu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maryla Gość
|
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 17:14 pm Temat postu: |
|
|
| A dlaczego dopiero po poznaniu całego alfabetu??!! U mnie korzystają już "zerówkowicze" - przychodzą dwa razy w tygodniu całą grupą, a jak chcą częściej - przychodzą z rodzicami. I przychodzą chętnie! Czytają im rodzice, starsze rodzeństwo, babcie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xandre
|
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 17:46 pm Temat postu: |
|
|
| Maryla napisał: | | A dlaczego dopiero po poznaniu całego alfabetu??!! U mnie korzystają już "zerówkowicze" - przychodzą dwa razy w tygodniu całą grupą, a jak chcą częściej - przychodzą z rodzicami. I przychodzą chętnie! Czytają im rodzice, starsze rodzeństwo, babcie. |
Wiesz, wszystko zależy od dzieci. W zeszłym roku szkolnym miałam 12 zerówkowiczów, które samodzielnie czytały, w tym roku na dwie grupy ledwo składa literki troje. "Nieoficjalnie" też niektóre się zapisały z rodzicami, ale na lekcję biblioteczną dla klas pierwszych nauczycielki umawiają się ze mną kiedy przerobią alfabet. Taką tradycję zastałam przynajmniej w mojej szkole i tego się trzymam.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|