Krowa w kinie Nowa podstawa programowa z pomocą biblioteki szkolnej Wszystko gra. Wybór materiałów repertuarowych Biblioteki w Szkole Vademecum nauczyciela bibliotekarza Na szlaku edukacji czytelniczej i medialnej w szkołach ponadgimnazjalnych Zbiory specjalne-nieksiążkowe w bibliotekach. Poradnik metodyczny
Protest w sprawie bibliotek
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Hyde Park
Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 8:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja teraz też, po prostu nie dałam przecinków między adresami Embarassed
Powrót do góry
fiona
Gość

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 8:26 am    Temat postu: likwidacja bibliotek Odpowiedz z cytatem

Wysłałam! Very Happy
Powrót do góry
halszka31

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 8:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli w takich połączonych bibliotekach pracowaliby ludzie świadomi specyfiki wykonywanej pracy - to nie miałabym nic przeciwko łączeniu bibliotek. Pracowałam w takiej bibliotece 20 lat dochodząc do wniosku, że to ludzie , konkretne osoby kreują rzeczywistość i od nich zależy najwięcej. Przeglądam te forum systematycznie i spotykam się stale z tymi samymi osobami - można z grubsza założyć, że to awangarda bibliotekarstwa szkolnego. Wiem jednak, że cała większośc bibliotek szkolnych nie ma nic wspólnego z nowoczesnością i podstawowymi standardami. Kiedy w tym miejscu pławimy się w samozadowoleniu (jakie jesteśmy dobre - i to JEST prawda), to przecież cała masa bibliotek szkolnych pozostawiona jest sobie samym, nie wiedząc nawet, że taka zawodowa platforma jak "Forum Biblioteki w Szkole" istnieje i służy pomocą.Pracujący w niej bibliotekarze nie są wcale zainteresowani społecznymi aspektami naszej pracy patrząc tylko na czubek swego nosa.
Wiecie dlaczego byłam zagorzałą zwolenniczką Unii Europejskiej?
-bo miałam nadzieję na wspólne europejskie ,systemowe rozwiązania prawne,również w zakresie bibliotekarstwa. Dlatego jestem w stanie głębokiej ambiwalencji.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Badas

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 8:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poszło Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
xandre

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 8:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poszło Very Happy to kropla w morzu, ale zawsze... Rolling Eyes
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Przechodzień
Gość

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 8:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

też bibliotekarz napisał:
zbiory małe i niedostosowane do aktualnych programów,
W tym roku nie dostałam od władz ani grosza na zakupy. Wszystkie książki, które trafiły do szkolnej biblioteki pochodzą z darów od samych uczniów i nauczycieli.
biblioteka czynna tylko kilka godzin w tygodniu, o czytelni zapomnijmy.

Moja biblioteka jest czynna dłużej niż kilka godzin tygodniowo, jest czytelnia, ale i tak nie wszystkim do niej "po drodze". Co będzie, gdy całkiem zniknie ze szkoły? Gdzie nauczyciel pośle ucznia po lekturę w czasie lekcji, gdy biblioteka publiczna jest w sąsiedniej miejscowości?
Biblioteka gimanzjum została zlikwidowana -
Też bibliotekarz (nie-szkolny i nie-publiczny)

Kto będzie chodził na doraźne zastępstwa (oczywiście niepłatne), gdy zabraknie bibliotekarza w szkole?
Powrót do góry
Roja

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 9:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wysłane.
Był mały problem z: ewa.sarnecka@@sejm.gov.pl, bo są @@. Nie zauważyłam wcześniej.

A teraz czekajmy na odzew od tych na górze.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
gosik
Gość

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 9:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wysłałam! Poszło!
Powrót do góry
Książniczka

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 9:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poszło!I oby dotarło tam, gdzie powinno tzn. do myślących głów i dobrej woli właściwych ludzi...
madan

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 9:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napisałam i wysłałam Smile
Powrót do góry
panna Maple

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 9:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My także dołączyłyśmy się do protestu...
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 10:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poszłoo!
Powrót do góry
Anna

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 10:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To nieprawda, program Biblioteka+ jest adresowany także do innych instytucji, które realizują funkcje biblioteczne. Na razie nie jest to zapisane w programie, ale zakładamy, że tak będzie. Chcemy tam, gdzie to jest możliwe, powierzać bibliotekom inne funkcje, pod warunkiem że nie będzie to kolidowało z ich zasadniczą działalnością. Mam nadzieję, że bibliotekarze to rozumieją."

Jak juz będzie zapisane, to może się okazać ze z tych połaczonych tworów biblioteki dawno zniknęły albo dogorywają. Jak zwykle obiecanki: planujemy, mamy zamiar itd, itp. A gdzie leży prawda?

Ostatnio zmieniony przez Anna dnia Wto Gru 15, 2009 12:10 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Aqa

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 10:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wysłałam bez problemów, na kilka adresów
Powrót do góry
Wkurzona
Gość

PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 11:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przechodzień napisał:
zbiory małe i niedostosowane do aktualnych programów,
W tym roku nie dostałam od władz ani grosza na zakupy. Wszystkie książki, które trafiły do szkolnej biblioteki pochodzą z darów od samych uczniów i nauczycieli.
biblioteka czynna tylko kilka godzin w tygodniu, o czytelni zapomnijmy.

Moja biblioteka jest czynna dłużej niż kilka godzin tygodniowo, jest czytelnia, ale i tak nie wszystkim do niej "po drodze". Co będzie, gdy całkiem zniknie ze szkoły? Gdzie nauczyciel pośle ucznia po lekturę w czasie lekcji, gdy biblioteka publiczna jest w sąsiedniej miejscowości?
Biblioteka gimanzjum została zlikwidowana -
Też bibliotekarz (nie-szkolny i nie-publiczny)

Kto będzie chodził na doraźne zastępstwa (oczywiście niepłatne), gdy zabraknie bibliotekarza w szkole?

Zastępstwa? To najgorsze płaczliwe usprawiedliwianie konieczności obecności bibliotekarza w szkole! Jaką my sobie cenzurkę wystawiamy? Ludzie, opanujcie się. To tylko świadczy o tym, jakie z nas zapchajdziury. Sami się do tego poziomu sprowadzamy. Może napisz : kto - kiedy nas w szkole nie będzie - będzie organizatorem ciekawych imprez na przykład.
A czyja to wina, że biblioteka jest omijana łukiem? Może po prostu nie przyciąga czytelników?
Nikt z nas nie dostaje milionów. Trzeba samemu pozyskiwać fundusze, dreptać gdzie się da. Ja załatwiam na książki w każdym roku szkolnym 5 tys. zł. SAMA!!! Chodzę na żebry. Nikt nie przyjdzie i nie spyta, ile kasy potrzebuję. Jeśli chodzi o dary, to większość i tak nadaje się na makulaturę.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum "Biblioteki w Szkole" Strona Główna -> Hyde Park Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 3 z 6

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach