|
|
| Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 8:22 am Temat postu: |
|
|
ja teraz też, po prostu nie dałam przecinków między adresami  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fiona Gość
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 8:26 am Temat postu: likwidacja bibliotek |
|
|
Wysłałam!  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
halszka31
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 8:29 am Temat postu: |
|
|
Jeśli w takich połączonych bibliotekach pracowaliby ludzie świadomi specyfiki wykonywanej pracy - to nie miałabym nic przeciwko łączeniu bibliotek. Pracowałam w takiej bibliotece 20 lat dochodząc do wniosku, że to ludzie , konkretne osoby kreują rzeczywistość i od nich zależy najwięcej. Przeglądam te forum systematycznie i spotykam się stale z tymi samymi osobami - można z grubsza założyć, że to awangarda bibliotekarstwa szkolnego. Wiem jednak, że cała większośc bibliotek szkolnych nie ma nic wspólnego z nowoczesnością i podstawowymi standardami. Kiedy w tym miejscu pławimy się w samozadowoleniu (jakie jesteśmy dobre - i to JEST prawda), to przecież cała masa bibliotek szkolnych pozostawiona jest sobie samym, nie wiedząc nawet, że taka zawodowa platforma jak "Forum Biblioteki w Szkole" istnieje i służy pomocą.Pracujący w niej bibliotekarze nie są wcale zainteresowani społecznymi aspektami naszej pracy patrząc tylko na czubek swego nosa.
Wiecie dlaczego byłam zagorzałą zwolenniczką Unii Europejskiej?
-bo miałam nadzieję na wspólne europejskie ,systemowe rozwiązania prawne,również w zakresie bibliotekarstwa. Dlatego jestem w stanie głębokiej ambiwalencji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Badas
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 8:38 am Temat postu: |
|
|
Poszło  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xandre
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 8:54 am Temat postu: |
|
|
Poszło to kropla w morzu, ale zawsze...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Przechodzień Gość
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 8:55 am Temat postu: |
|
|
| też bibliotekarz napisał: | | zbiory małe i niedostosowane do aktualnych programów, | W tym roku nie dostałam od władz ani grosza na zakupy. Wszystkie książki, które trafiły do szkolnej biblioteki pochodzą z darów od samych uczniów i nauczycieli.
| też bibliotekarz napisał: | | biblioteka czynna tylko kilka godzin w tygodniu, o czytelni zapomnijmy. |
Moja biblioteka jest czynna dłużej niż kilka godzin tygodniowo, jest czytelnia, ale i tak nie wszystkim do niej "po drodze". Co będzie, gdy całkiem zniknie ze szkoły? Gdzie nauczyciel pośle ucznia po lekturę w czasie lekcji, gdy biblioteka publiczna jest w sąsiedniej miejscowości?
| też bibliotekarz napisał: | Biblioteka gimanzjum została zlikwidowana -
Też bibliotekarz (nie-szkolny i nie-publiczny) |
Kto będzie chodził na doraźne zastępstwa (oczywiście niepłatne), gdy zabraknie bibliotekarza w szkole? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Roja
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 9:02 am Temat postu: |
|
|
Wysłane.
Był mały problem z: ewa.sarnecka@@sejm.gov.pl, bo są @@. Nie zauważyłam wcześniej.
A teraz czekajmy na odzew od tych na górze. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gosik Gość
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 9:10 am Temat postu: |
|
|
| Wysłałam! Poszło! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Książniczka
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 9:33 am Temat postu: |
|
|
Poszło!I oby dotarło tam, gdzie powinno tzn. do myślących głów i dobrej woli właściwych ludzi... _________________ "Śmiejmy się, bo życie jest śmiechu warte !"... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
madan
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 9:55 am Temat postu: |
|
|
Napisałam i wysłałam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
panna Maple
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 9:57 am Temat postu: |
|
|
| My także dołączyłyśmy się do protestu... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 10:17 am Temat postu: |
|
|
| Poszłoo! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anna
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 10:19 am Temat postu: |
|
|
To nieprawda, program Biblioteka+ jest adresowany także do innych instytucji, które realizują funkcje biblioteczne. Na razie nie jest to zapisane w programie, ale zakładamy, że tak będzie. Chcemy tam, gdzie to jest możliwe, powierzać bibliotekom inne funkcje, pod warunkiem że nie będzie to kolidowało z ich zasadniczą działalnością. Mam nadzieję, że bibliotekarze to rozumieją."
Jak juz będzie zapisane, to może się okazać ze z tych połaczonych tworów biblioteki dawno zniknęły albo dogorywają. Jak zwykle obiecanki: planujemy, mamy zamiar itd, itp. A gdzie leży prawda?
Ostatnio zmieniony przez Anna dnia Wto Gru 15, 2009 12:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aqa
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 10:55 am Temat postu: |
|
|
| Wysłałam bez problemów, na kilka adresów |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wkurzona Gość
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 11:05 am Temat postu: |
|
|
| Przechodzień napisał: | | też bibliotekarz napisał: | | zbiory małe i niedostosowane do aktualnych programów, | W tym roku nie dostałam od władz ani grosza na zakupy. Wszystkie książki, które trafiły do szkolnej biblioteki pochodzą z darów od samych uczniów i nauczycieli.
| też bibliotekarz napisał: | | biblioteka czynna tylko kilka godzin w tygodniu, o czytelni zapomnijmy. |
Moja biblioteka jest czynna dłużej niż kilka godzin tygodniowo, jest czytelnia, ale i tak nie wszystkim do niej "po drodze". Co będzie, gdy całkiem zniknie ze szkoły? Gdzie nauczyciel pośle ucznia po lekturę w czasie lekcji, gdy biblioteka publiczna jest w sąsiedniej miejscowości?
| też bibliotekarz napisał: | Biblioteka gimanzjum została zlikwidowana -
Też bibliotekarz (nie-szkolny i nie-publiczny) |
Kto będzie chodził na doraźne zastępstwa (oczywiście niepłatne), gdy zabraknie bibliotekarza w szkole? |
Zastępstwa? To najgorsze płaczliwe usprawiedliwianie konieczności obecności bibliotekarza w szkole! Jaką my sobie cenzurkę wystawiamy? Ludzie, opanujcie się. To tylko świadczy o tym, jakie z nas zapchajdziury. Sami się do tego poziomu sprowadzamy. Może napisz : kto - kiedy nas w szkole nie będzie - będzie organizatorem ciekawych imprez na przykład.
A czyja to wina, że biblioteka jest omijana łukiem? Może po prostu nie przyciąga czytelników?
Nikt z nas nie dostaje milionów. Trzeba samemu pozyskiwać fundusze, dreptać gdzie się da. Ja załatwiam na książki w każdym roku szkolnym 5 tys. zł. SAMA!!! Chodzę na żebry. Nikt nie przyjdzie i nie spyta, ile kasy potrzebuję. Jeśli chodzi o dary, to większość i tak nadaje się na makulaturę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
|