| Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Anielka Gość
|
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 15:00 pm Temat postu: skontrum w czasie wakacji???? |
|
|
| Mam pytanie w sprawie skontrum, czy Dyrektor szkoły ma prawo żądać by skontrum zostało przeprowadzone w czasie wakacji???? Jeżeli tak, to ile tygodni wakacji może nam zabrac. Nad nami wisi perspektywa skontrum w czasie wakacji, czy mamy jakąś szansę by się wybronić, nasz księgozbiór liczy ponad 27 tys. egzemplarzy, 2 tygodnie na pewno nam nie wystarczą. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gabba
|
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 22:12 pm Temat postu: |
|
|
Pozdrawiam serdecznie... Nas też chcieli wrobić w skontrum w wakacje. Ściślej mówiąc - kierownik administracyjny. Powiedziałam - nie. Będziemy to robić we wrześniu. Ale-ale - przeczytaj dokładnie przepisy-przecież skontrum ma robić KOMISJA, która na pewno nie może się składać tylko z bibliotekarzy. Wy właściwie możecie tylko pomagać. Bo przecież możecie po godzinie zameldować: Herr dyrektor-wszystkie książki co miały być - są. Miłych wakacji....
A z tymi wakacjami jest tak, że dyro może zabrać tydzień na początku wakacji i tydzień na końcu. A to absolutnie nie wystarczy na zrobieniu skontrum przy takiej ilości woluminów... Współczuję bardzo. To jest ta walka dyplomatyczna niestety, metodą drobnych kroczków... zależy od układów i humoru.... Trzymam kciuki... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anielka Gość
|
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 8:00 am Temat postu: podziękowania |
|
|
| Dzięki za odpowiedź w sprawie skontrum, pozdrawiam serdecznie Gabbę. Mamy specyficzną sytuację i będziemy musiały dyplomatycznie rozmawiać z dyrekcją w sprawie skontrum, już raz się postawiłyśmy i nie wyszlo nam to na dobre |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GaBa
|
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 8:43 am Temat postu: wakacje |
|
|
W ubiegłe wakacje robiłam skontrum- około 25 tys. książek.
Dzięki temu, że zbiory mam wprowadzone do programu bibliotecznego - udało się to zrobić w ciągu niecałych trzech tygodni. (Od rana do wieczora, w bardzo szybkim tempie).
Robiłyśmy to w dwójkę. Jedna siedziała przy komputerze, druga przy półce z mikrofonem w ręku.
Ta przy komputerze sygnalizowała zapalając lampkę wszelkie nieścisłości.
Dwa tygodnie w wakacje dyrektor może nauczyciela zatrudnić.
W naszej szkole inni nauczyciele raczej w wakacje nie pracują w szkole, a ja często spędzam w pracy kilka, kilkanaście dni. Więc teraz w związku ze skontrum - otrzymałyśmy na rękę ja i specjalnie na ten czas zatrudniona do pomocy Osoba - gratyfikację finansową. _________________ Gabrysia z Rybnika |
|
| Powrót do góry |
|
 |
książka Gość
|
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 8:53 am Temat postu: |
|
|
| W Karcie Nauczyciela jest powiedziane, ze każdy nauczyciel ma prawo do nieprzerwanego urlopu 6 tygodni. Czyli, ze reszta moze byc z przerwami. Dyrektor może zlecić nauczycielowi prace wszkole, np w komisjach rekrutacyjnych, chyba w ilości 7 dni z czasu przeznaczonego na wakacje czy ferie. Mam nadzieje, ze niczego nie poprzekręcałam:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maria
Dołączył: 12 Kwi 2006 Posty: 1564 Skąd: Złotów, woj. wielkopolskie
|
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 20:07 pm Temat postu: |
|
|
Zgadzam sie z Gabbą, wg przepisów bibliotekarze mają przygotować wszystko do skontrum, a potem tylko "parzyć kawę" komisji . Ciekawe co na pracę w komisji( w wakacje) inni nauczyciele.
Oczywiście wiem jaka jest rzeczywistość, sama siedzę teraz w skontrum i też robię sama, choć pomagają mi uczniowie. Sądzę, że czerwiec) mało wypozyczeń) to lepszy termin niz wrzesień( zawsze mam urwanie głowy we wrześniu). Mój dyro jest mało wtajemniczony w pracach bibliotecznych, dlatego poszłam i spokojnie wytłumaczyłam co i jak. Mam nadzieję, że skończę w czerwcu i będę miała wakacje jak wszyscy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
m Gość
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 14:09 pm Temat postu: |
|
|
| książka napisał: | | W Karcie Nauczyciela jest powiedziane, ze każdy nauczyciel ma prawo do nieprzerwanego urlopu 6 tygodni. Czyli, ze reszta moze byc z przerwami. Dyrektor może zlecić nauczycielowi prace wszkole, np w komisjach rekrutacyjnych, chyba w ilości 7 dni z czasu przeznaczonego na wakacje czy ferie. Mam nadzieje, ze niczego nie poprzekręcałam:) |
7 dni!!!! i tylko tyle!!!! jeśli feryjne!!!! inne trzeba sprawdzić
"Art. 64. 1. Nauczycielowi zatrudnionemu w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie letnie i zimowe, przysługuje urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich trwania.
2. Nauczyciel, o którym mowa w ust. 1, może być zobowiązany przez dyrektora do wykonywania w czasie tych ferii następujących czynności:/.../
Czynności, o których mowa w pkt 1-3, nie mogą łącznie zająć nauczycielowi więcej niż 7 dni". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
halinah
|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 10:31 am Temat postu: |
|
|
| I wśród czynności wymienionych w punkcie 2 NIE MA SKONTRUM |
|
| Powrót do góry |
|
 |
m Gość
|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 14:09 pm Temat postu: |
|
|
| halinah napisał: | | I wśród czynności wymienionych w punkcie 2 NIE MA SKONTRUM |
PRZYGOTOWANIE do roku szkolnego jest bardzo pojemnym pojęciem!!!!!
ale TYLKO 7 DNI!!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
beaa
|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 15:40 pm Temat postu: |
|
|
Moja księgowa była na jakimś kursie, gdzie powiedzieli jej, że w bibliotece szkolnej już nie przeprowadza sie skontrum (przepisy ministra kultury nie dotyczą bibliotek szkolnych) tylko raz na 4 lata inwentaryzację liczebną. Czyli książki należy policzyć a nie sprawdzić każdy nr. z księgą inwentarzową.
To samo twierdzi dyrektor.
Jeszcze nie powoływali się na przepisy.
Nie wiem czy to prawda, ale na pewno będzie dużo szybciej. _________________ beaa |
|
| Powrót do góry |
|
 |
halinah
|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 15:55 pm Temat postu: |
|
|
PRZYGOTOWANIE do roku szkolnego jest bardzo pojemnym pojęciem!!!!!
ale TYLKO 7 DNI!!!![/quote]
Skontrum to nie przygotowanie do roku szkolnego, a kontrola zbiorów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 17:31 pm Temat postu: |
|
|
| No napewno będzie dużo szybciej ale czy sensownie. Co tak naprawdę da wynik zliczenia woluminów. Nic. Co za bezsens. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Lis 18, 2009 14:42 pm Temat postu: |
|
|
W nr 98 (listopad 2009) Doradcy jest artykuł Termin inwentaryzacji zbiorów bibliotecznych, z którego wynika, że biblioteki szkolne w kwestii scontrum nie są objęte Przepisami wynikającym Z ustawy o bibliotekach, ponieważ b. sz. nie wchodzą w skład ogólnokrajowej sieci bibliotecznej (nie wchodzą w skład wykazy stworzonego przez Biblioteką Narodową).
Stąd scontrum należy przeprowadzać co 4 lata  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Lis 18, 2009 15:20 pm Temat postu: |
|
|
| Anonymous napisał: | W nr 98 (listopad 2009) Doradcy jest artykuł Termin inwentaryzacji zbiorów bibliotecznych, z którego wynika, że biblioteki szkolne w kwestii scontrum nie są objęte Przepisami wynikającym Z ustawy o bibliotekach, ponieważ b. sz. nie wchodzą w skład ogólnokrajowej sieci bibliotecznej (nie wchodzą w skład wykazy stworzonego przez Biblioteką Narodową).
Stąd scontrum należy przeprowadzać co 4 lata  |
I teraz pytania:
jak wyglądają dokumenty do takiej inwentaryzacji???? ( te biblioteczne chyba nie obowiązują)
i czy w ogóle obowiązują dotychczas stosowane dokumenty ( księgi rachunkowe otwierane zdniem rozpoczęcia działalności i i zamykane z dniem kończacym rok obrotowy,....) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jacko
|
Wysłany: Sro Lis 18, 2009 19:28 pm Temat postu: |
|
|
| Gość napisał: |
I teraz pytania:
jak wyglądają dokumenty do takiej inwentaryzacji???? ( te biblioteczne chyba nie obowiązują)
i czy w ogóle obowiązują dotychczas stosowane dokumenty ( księgi rachunkowe otwierane zdniem rozpoczęcia działalności i i zamykane z dniem kończacym rok obrotowy,....) |
http://www.bibliotekawszkole.pl/forum/viewtopic.php?p=15563&highlight=#15563 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|